علی اکبر موسوی موحدی، رئیس اتاق فکر و دیپلماسی علمی و مرجعیت علمی درگفت‌وگو با خبرنگار گروه دانش و فناوری خبرگزاری آنا درباره تاثیر دانشگاه بر تحقق شعار سال ۱۴۰۲ که مقام معظم رهبری آنرا مهار تورم و رشد تولید اعلام کرده اند، گفت: مهار تورم در ۳ موضوع خلاصه می‌شود، یکی اینکه کشور باید صاحب تولید محصولاتی شود که ایرانیان و سایر کشور ها‌ی خارجی از آن بهره‌مند شوند.

وی افزود: برای تحقق شعار سال تولیدات و صنعت باید برای کشور ارز آوری داشته باشد. محصول ایرانی باید کیفیت بالایی جهت رقابت داخلی و خارجی داشته باشد تا انگیزه مصرف کنندگان از خرید آن افزایش یابد. 

** جایگاه ۱۲ ایران در شیمی

پژوهشگر ممتاز کشور با بیان اینکه دومین مسئله در جهت مهار تورم ارزش افزوده است که به کالایی قیمت می‌دهد، تاکید کرد: در حال حاضر نفت خام را با قیمت خیلی ارزان به فروش می‌رسانیم و افراد دیگر آن را به قیمت ده‌ها برابر به خودمان می‌فروشند، در صورتی که مقام ۱۲ جهانی را در زمینه شیمی داریم و با وجود شیمی دان‌های برجسته و درجه یک مسئولان کشور می‌توانند مواد نفتی را تبدیل به مواد خاصی جهت استفاده کشور‌های خارجی و ایران کنند؛ بنابراین علم همیشه برای کشور ارزش افزوده دارد و تولید کیفی از چرخه علم عبور می‌کند و علم به ان ارزش افزوده می‌دهد.

عضو شورای سیاستگذاری دانشگاه تهران بیان کرد: یکی دیگر از روش‌های مهار تورم کاهش مصرف است و اگر در عرصه‌های انرژی، آب، برق و گاز و ... قناعت پیشه کنیم آن‌ها تبدیل به ثروت می‌شوند.

** صرفه جویی؛ عاملی موثر برای مهار تورم

موسوی موحدی با بیان اینکه منظور از قناعت، بهینه سازی مصرف و صرفه جویی است، تاکید کرد: در کشور ژاپن صرفه جویی به شدت قابل مشاهده است و بهینه سازی و سبک زندگی براین مبنا موجب سلامتی و ارتقای زندگی می‌شود، از طرف دیگر شایسته است مواد زائد را تبدیل به ثروت کنیم. اما در سفره‌های ایرانی اگر کسی کم مصرف کند آنرا نشانه خوبی نمی‌دانند و باید در این زمینه فرهنگ را افزایش دهیم و حتی با وجود مواد زائد باید آنرا تبدیل به ثروت کنیم؛ لذا اینگونه سبک زندگی، شایسته فرهنگ سازی است. 

** تولیدات ایرانی باید کشور‌های دیگر را هم برای مصرف ترغیب کند

عضو هیئت علمی دانشگاه تهران گفت: ارزش افزوده تولید محصولات باید از طریق چرخه علم باشد تا علاوه بر ایرانی‌ها سایر کشور‌های جهان هم راغب مصرف باشند. البته، کشوری که دارای استاندارد مربوط به خود است به مرور محصولات با کیفیت بالا‌تر تولید می‌کند تا خریداران بیشتر و بهتری داشته باشند این امر باعث افزایش کیفیت تولیدات و در دسترس قرار گرفتن آن در میان عموم مردم می‌شود. گفتنی است که رقابت ملی و بین المللی استاندارد‌ها را تغییر می‌دهد و به سوی کیفیت بهتر می‌برد.
 
موسوی موحدی تاکید کرد: پژوهشگران دانا و توانا می‌توانند در مراکز تحقیق و توسعه هر صنعت نقش ایفا کنند و راهنمایی‌های علمی موجب ارزش افزوده و کیفیت محصول می‌شود. 
 
** حرکت سرمایه‌های کشور در راستای تولید برای مهار تورم 

وی ادامه داد: برای مهار تورم سرمایه‌های کشور باید به سمت تولید حرکت کنند، صنعت با تولید گر و محصول به صورت بین المللی باشد تا زمانی که کیفیت پایین محصولات مانع خرید ایرانی‌ها شود کشور‌های خارجی هم آن را تهیه نمی‌کنند، محصولات باید ارزش افزوده داشته باشند که تمام پژوهشگران می‌توانند در این زمینه نقش ایفا کنند. 

عضو هیئت علمی دانشگاه تهران درباره چگونگی آموزش دانشگاه‌ها برای تولید موفق گفت: دانشگاه‌ها باید انسان‌های دانش مدار، مقاوم و فرهیخته تربیت کنند و همچنین دانشگاه شایسته است علاوه بر آموزش مغز انسان، قلب او را پرورش دهد؛ چرا که فرماندهی انسان قلب اوست و اگر بتوانیم انسان‌هایی را پرورش دهیم که دانایی و مقاومت در برابر سختی‌ها داشته و اجتماعی و متعالی باشند و بتوانند برکات الهی را به درستی استفاده کنند شاهد عالی‌تر شدن شرایط خواهیم بود. 
 
** بودجه آموزش عالی بیشتر صرف پرداخت حقوق می‌شود تا گره گشایی مشکلات 

موسوی موحدی در پایان اضافه کرد: مطمئنا گشایش امور دانشگاه‌ها و مراکز علمی، موجب گشایش امور کشور می‌شود، اما به دانشگاه‌ها در این زمینه توجهی نشده است و بودجه ناچیز آموزش عالی بیشتر صرف پرداخت حقوق استادان و کارکنان می‌شود در صورتی که آزمایشگاه‌ها نیازمند تجهیزات بروز هستند و باید در این زمینه فکری صورت بگیرد.

لینک خبر روی وب سایت خبرگزاری آنا