‌

بنام خدا

بیانیه به مناسبت روز جهانی دیابت - سال ۱۴۰۴

شعار سال " خواب بدون نورآبی تلفن همراه"

کرسی یونسکو در تحقیقات بین رشته‌ای در دیابت- دانشگاه تهران

امروز در آستانه روز جهانی دیابت، فرصتی است برای افزایش آگاهی همگانی درباره یکی از جدی‌ترین چالش‌های سلامت جهانی. در این میان، درک ارتباط بین استرس اکسیداتیو، سبک زندگی و دیابت، کلیدی پیشگیرانه است.

استرس اکسیداتیو، به عنوان یک عامل مخرب سلولی، زمانی رخ می‌دهد که تعادل بین رادیکال‌های آزاد و آنتی‌اکسیدان‌ها در بدن به هم می‌ریزد. این عدم تعادل به سلول‌ها، از جمله سلول‌های بتای پانکراس که مسئول تولید انسولین هستند، آسیب می‌رساند و می‌تواند مقاومت به انسولین و در نهایت دیابت نوع ۲ را تشدید یا آغاز کند.

پیروی از یک سبک زندگی خوب، قدرتمندترین سلاح برای شکستن این چرخه است. یک رژیم غذایی سرشار از آنتی‌اکسیدان‌های طبیعی و فعالیت بدنی منظم، نه تنها به کاهش مستقیم استرس اکسیداتیو کمک می‌کند، بلکه حساسیت به انسولین را بهبود می‌بخشد و وزن بدن را مدیریت می‌کند.

در این مسیر، خواب خوب و باکیفیت نقشی حیاتی ایفا می‌کند. خواب کافی و عمیق، زمان لازم برای ترمیم سلولی و کاهش سطح استرس اکسیداتیو را فراهم می‌آورد. برای دستیابی به این هدف، ایجاد یک محیط خواب آرام و عاری از عوامل اختلال‌زا ضروری است. یکی از مهم‌ترین این عوامل، نور آبی صفحه نمایش تلفن همراه است که ریتم طبیعی خواب را بر هم زده و از کیفیت آن می‌کاهد. بنابراین، عادت به کنار گذاشتن تلفن همراه حداقل یک ساعت قبل از خواب، سرمایه‌گذاری برای سلامت متابولیک و پیشگیری از دیابت است. خواب گوهر گرانبهای انسان است آن را بیابیم.

بیایید در این روز جهانی دیابت، عهد ببندیم که با انتخاب‌های هوشمندانه در سبک زندگی، از جمله تغذیه سالم، تحرک کافی و خواب آرام و بدون تلفن همراه، سپر محکمی در برابر استرس اکسیداتیو بسازیم و گامی بلند در جهت پیشگیری از دیابت برداریم.